Protocol de vaccinare la specia canina
- Ce este vaccinul?
Preparat biologic care contine anumiti virusi (ex. Virusul jigodiei,), bacterii (ex. Leptospira) sau paraziti (ex. Babesioza) atenuati sau inactivati, care sunt capabili sa induca dupa administrarea prin injectii, sau prin administrarea intranazala (vaccinul pentru tuse de canisa), un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune infectioasa. In sangele organismului respectiv se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent.
Prezenta acestor anticorpi creeaza o imunizare (aparare) specifica impotriva infectiei. Un vaccin poate contine un virus (vaccin monovalent) sau mai multi virusi (vaccin polivalent), care a fost adus in situatia de a-si pierde pe cale artificiala puterea sa patogena pentru a-si pastra doar puterea protectoare. Vaccinurile sunt obtinute printr-un tratament adaptat, biologic, fizic sau chimic al germenilor patogeni.
- Cand trebuie vaccinat un catelus?
Protocolul pediatric de vaccinare incepe la varsta de 6 saptamani cu un vaccin monovalent (virusul parvovirozei), cu repetare la varsta de 8 saptamani cu un vaccin polivalent (virusul jigodiei, hepatita infectioasa, parvoviroza, parainfluenta virus, leptospira cannicola, leptospira icterhemoragica), si la 11 saptamani, tot un vaccin polivalent! Dupa acest protocol vaccinarea se repeta anual cu un vaccin polivalent! Pentru ca sa primiti garantia vaccinarii trebuie sa efectuati aceste vaccinuri in zilele pe care vi le indica medicul veterinar cu strictete!
Atentie, in perioada protocolului de vaccinare catelul nu are voie sa intre in contact cu alti caini nevaccinati, sau sa mearga prin locuri unde sunt, sau au fost caini nevaccinati! Incaltamintea dumneavoastra, cu care mergeti afara sa nu intre in contact direct cu catelul!
- Cum să ne ajutăm câinele să fie sănătos şi să crească armonios?
Hrana este foarte importanta in dezvoltarea animalutului nostru de companie! Administrand o mancare buna, cu proteina din surse cunoscute si de calitate, asiguram animalutului nostru o dezvoltare armonioasa si un raspuns imun maxim la vaccinare!
In primul rand hrana trebuie sa fie adaptata perioadei de varsta astfel incat avem hrana starter (de la varsta de 1 luna pana la 2 luni), hrana puppy( 2 luni pana la 6-7 luni), hrana junior ( 6-7 luni pana la 1 an respectiv 2 ani in functie de talie, cainii de talie mare pana la 2 ani), hrana adult ( pana la 7 ani) si hrana senior (dupa 7 ani).
In al doilea rand hrana trebuie sa fie de calitate, sa contina o proteina de calitate, nu cantitatea conteaza. Cu cat proteina si ingredientele sunt mai de calitate cu atat portia zilnica este mai mica! Astfel avem trei categorii importante de hrana care se gasesc in comert: hrana comerciala, hrana premium si hrana superpremium!
Hrana comerciala este formata din ingrediente care provin din deseuri de abator si fabrici de panificatie, calitatea ei fiind cea mai slaba! (ex. Darling, Friskies, Chappi, Pedigree, etc.)
Hrana superpremium se gaseste la polul opus fiind formata din ingrediente de inalta calitate. Compozitia ei este formata de catre medici veterinari nutritionisti! Desi este mai scumpa portia zilnica este mult mai mica in comparatie cu celelalte categori! (Hill’s, Royal Canin, Advance, Acana, Bosch, Canagan, etc.)
Hrana premium este un amestec din hrana comerciala si hrana superpremium! (Dog chow, Brekkies, etc.)
In functie de rasa si talia de catel pe care am ales-o, pe langa hrana de buna calitate, la indicatia medicului veterinar trebuie administrat suplimente minerale, vitaminice, condroprotectoare pentru o dezvoltare scheletara si musculara armonioasa!
De multe ori se intampla in cabinet sa vina cineva cu un catel de 6 saptamani, si 90% vor sa le faca baie cu toate spumele si sampoanele posibile!
Baia cu sampon la un puiut pana la 3-4 luni nu e indicata, cu apa se poate. Apare intrebarea: „DE CE?”, cainii nu au glande sudoripare pe corp sa transpire, in schimb au Glande Sebacee care secreta la nivelul pielii un strat hidrolipidic care protejeaza natural pielea, iar in momentul in care il spalam cu sampon acest strat hidrolipidic este indepartat. Punem astfel multe probleme acestor glande sebacee, ele tot trebuind sa produca sebum ori se maresc prea mult in volum sau se micsoreaza prea tare aparand, problemele de piele!
Dr. Medic Veterinar
Felecan Grigore Ioan