Exista momente in viata in care cu totii ne dorim sa ne intampine acasa o codita vesela. Cu toate aceastea, de cele mai multe ori nu suntem suficient de bine pregatiti si informati atunci cand ne decidem sa achizitionam un catel. De aceea, in randurile de mai jos va vom oferi niste mici “trucuri” care sa va ajute sa fiti cat mai bine pregatiti pentru aparitia patrupedului in viata voastra.
- Poarta o discutie cu un medic veterinar.
Daca te-ai hotarat ca vrei un caine si ca esti pregatit sa-ti asumi responsabilitatiile pentru acesta,iti recomandam sa iei legatura cu un medic veterinar. Chiar daca ar putea sa ti se para un pic ciudat, te sfatuim sa iti faci o programare la medic inca de dinainte sa achizitionezi catelul. Veterinarul poate sa iti ofere detalii legate de rasele de caine, de nevoile acestora si de consturile lunare pe care trebuie sa le iei in calcul. Astfel, vei putea alege rasa care sa ti se potriveasca cel mai bine din toate punctele de vedere.
- Nu achizitiona catei mai mici de 8 saptamani.
Stim ca iti doresti ca patrupedul tau sa fie cat mai mic in momentul cand intra in viata ta. Totusi, nu te grabi prea tare daca iti doresti sa ai un catel cat mai sanatos. Este esential pentru puiut sa isi petreaca primele saptamani de viata alaturi de mama pentru a-si forma un sistem imunitar cat mai puternic si sa fie complet dezvoltat din punct de vedere afectiv.
- Asigura-te ca micutul tau companion a primit ingrijirea medicala necesara
Inainte de a achizitiona catelul, iti recomadam sa ai o discutie cu vanzatorul, legat de vaccinari, deparazitari si hrana pe care a primit-o cainele pana in momentul prezent. Varianta ideala ar fi sa iei un catel care sa aiba deja carnet de sanatate. De asemenea, ar trebui ca un medic veterinar sa iti confirme ca a primit nr.de vaccinuri si deparazitari aferente varstei si ca s-au folosit produse de calitate care sa nu puna in pericol sanatatea micutului, dar nici pe a ta. Ar fi bine sa nu achizitionezi catei al caror istoric este necunoscut.
- Incearca sa fii cat mai consecvent cu vizitele la medicul veterinar
Iti recomandam ca in primele luni de viata a catelului, sa fii foarte atent cu vizitele la medic. Veterinarul iti va elabora o schema de vaccinare si de deparazitare, de care ar fi bine sa te tii cat mai strict, astfel incat companionul tau va fi cat mai bine protejat atat de boli cat si de paraziti. Nu uita, protejandu-l pe el te protejezi si pe tine!
- Nu-l scoate la plimbari pana la finalizare schemei de vaccinare.
Stim ca abia astepti sa plimbi codita vesela, sa-l vezi cum se rostogoleste in iarba, ca aduce batul si face giubuslucuri dragalase, dar va trebui sa ai rabdare. Micul tau companion nu este imunizat complet pana dupa varsta de 3 luni, asa ca o plimbare pe afara sau contactul cu alti caini ii pot face mai mult rau decat bine.
- Impune-te in fata lui inca de la inceput
Este foarte adevarat ca micile prostioare pe care cainele tau le face atunci cand e mic sunt foarte amuzante si de cele mai multe ori iti vine greu sa il certi ori sa il pedepsesti. Te sfatuim, totusi, sa il inveti de mic sa respecte anumite reguli (loc de dormit, jucarii pe care are voie sa le roada, locuri din casa in care ii este interzis accesul, etc.), altfel cu cat acesta creste obiceiurile proaste vor fi din ce in ce mai deranjate si mai greu de corectat.
- Hraneste-l corespunzator
Pentru fiecare etapa a vietii micutului tau companion exista hrana special conceputa (atat ca dimensiune cat si ca nutrienti necesari) pentru a-I asigura toate cele necesare unei dezvoltari armonioase. De asemenea, nu uita sa ii faci un program de masa fix, de care sa te ti cu strictete pentru a evita eventualele “mofturi” pe care catelul tau le-ar putea face. Invata-l ca are locul, ora si cantitatea exacta pe care o va manca. Nu schimba prea des sortimentul de mancare si nu-l hranii din mana, astfel nu-ti vei rasfata excesiv companionul.
- Asigura-te ca ai timp suficient sa interactionezi cu el
Oricat de aglomerat ti-ar fi programul, nu uita ca puiutul tau are nevoie de tine. Trebui sa te joci cu el, sa-I vorbesti si sa te preocupui de el. Separare de fratiorii de cuib si de mama sunt si asa suficient de stresante, astfel incat, catelusul va avea nevoie de atentie si iubire pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere afectiv. Rezerva-ti cel putin 2 ore pe zi in care sa fii doar tu si cainele tau. Joaca-te cu el, incearca sa il inveti trucuri, lauda-l si ofera-I recompense cand acesata raspunde pozitiv la comenzile tale.
- Nu-ti pierde rabdarea
Prima perioada alaturi de un catel poate sa fie destul de dificila, Incepand de la faptul ca nu poti sa il scoti la plimbari, nu stii ce prefera sa manance, nu are inca un program si terminand cu faptul ca nu stie sa raspuda la comenzi sau iti roade pantofii. Trebuie sa intelgi ca si pentru el este la la fel de dificil ca si pentru tine. Nu te enerva pe el, dar incearca sa-l corectezi cand vezi ca greseste. Ai incredere, se va obisnui cu noua viata mai repede de cat te astepti, iar rabdarea ta va fi rasplatita cu multa dragoste si dragalasenie.
- Bucura-te de fiecare secunda cu el
Cu toate ca prima perioada a vietii pare mai dificila, codita vesela si nasucul umed va face sa merite micile eforturi pe care va fi necesar sa le depui. Asa ca nu uita sa te bucuri de fiecare secunda alaturi de noul tau companion si fii sigur ca viata ta a primit un mare up-grade de care vei profita ani de zile.